ÇİLE ÇEKMEK SADECE ZAFER YOLUNDA KUTSALTIR

Mezun olduğun zaman işbaşı yapacak bir bölüme puanın yetiyorsa 1 dakika durma git üniversite oku. İster Kars‘ta, istersen Hakkari‘de fark etmez. Üç günlük makarnayı yemek, aynı kıyafetle bir hafta okula gitmek, altı delinmiş ayakkabı ile yürümek, ütü makinesi ile tost yapmak çilesini seve seve çek, çünkü bu zafer yolunda çekilen çiledir. Ama okul bittikten sonra beş – on yıl atanma yolu bekleyeceksen, okulda geçen zaman ziyandır. Çünkü bu sürede yaşın ilerde olduğu için başka işlerde çabalamaya hevesin olmayacak üstelik ailenden 20-50 harçlık istemek zorunda kalacaksın. İnsan utancından ölür.

Tıp, hukuk, mimarlık ve benzeri işler haricinde ilerleyen yıllarda kimsede ihtisas aranmayacak, yeterlilik aranacak. Lütfen artık geleceği görün. Yolda yürüyen birinin kaç üniversite okuduğu alnına yazmıyor, hayatını sürekli okul sıralarında geçirmek eyleme dönüştürülmediği sürece maharet değildir. O kadar bilgi sizinle birlikte mezara gidecek.

Hayatın en değerli şeyleri geri alınmayacak şeylerdir, bunların başında ise zaman gelir. Durum ne olursa olsun, belli bir yaşa geldiysen kolunda artık bir altın bileziğin olmalı. Yani bir maharetin, ustalığın veya mesleğin.

Sadece diploma için yıllarınızı verip ve sonunda hiçbir şey olmayacağınız mezuniyet için evden ve burslarla beraber gelen ortalama 1500 liralık (günümüz parasıyla) paraya senelerce tahammül etmek mi, yoksa ortalama askeri ücretle başlayıp bundan beş sene sonra şimdinin parasıyla 10 – 20.000 veya üzeri paralar kazanmak mı?

Çektiğiniz zahmet bir şeylere değsin; muhasebe işleri, grafikerlik, gerekirse dijital ya da oto tamirciliği, su ya da elektrik tesisatçılığı, makina imalatı / tamiri, metal ya da plastik işleri, hamur işleri; her neyi istiyorsanız 4-5 yıl uğraşın üstelik aileye muhtaç olmayacak kazançlarla ve işin güzel tarafı ustalığınız ve uzmanlığınız da garanti. Sizce değmez mi? Bunu bir düşünün lütfen. Gençliğinize yazık etmeyin…

Servet Saygınoğlu

Yorumlar

yorumlar

Yazar Hakkında

servetsayginoglu

Yazarlık hayatına 2011 yılında Kafka’ya hayranlığı üzerine “Bir Kafes Kuş Aramaya Çıkmış” adlı kitabıyla başlamış, şu anda “Sana Güvenmiştim” kitabına kadar 7 eser yayımlamıştır. Saygınoğlu, şu anda kişisel ve toplumsal konular üzerine hem yazılı hem de video türü içerikleri üretip sunmaktadır.