Asosyallik çevre ile olan iletişim yetersizliği demektir… Bir kişinin sosyal çevresi ile yeterince ve kaliteli bir etkileşim içinde bulunamaması bazen kişinin içinde yaşadığı ve kimseye açamadığı problemlerin baskısı ile oluşabileceği gibi, bazen de kişinin gereğinden daha fazla kişi ile iletişim içinde olma çabası da o kişiyi asosyal hale getirir. Bir başka deyişle; örneğin bir kişi, bir saatlik bir zaman dilimi içinde en fazla iki kişi ile “kaliteli ve yeterince” bir iletişim kurabilme gücüne sahipken, aynı kişinin bir saat içinde on kişiyle iletişime geçmeye çalışması da o kişinin asosyal davranış sergilemesini zorunlu hale getirir. Zira, bir saatlik bir zaman diliminde farklı on kişinin dünyasına girebilmeyi insan ruhu kaldıramaz.
Bireyin asosyalleşme süreci ailede başlar. Zira bireyin maskesiz olduğu en somut alan aile içindeki alanıdır. Birey burada gerçekleştireceği tutum ve davranışları ile gerçek kimliğini sergilemektedir. Asık bir surat, saatlerce yapılan telefon konuşmaları, evdeki bireylerin ihtiyaçlarını görememe, empatik iletişim kurmak için zaman yokluğu çekme, televizyon karşısında geçirilen saatler, internet başında harcanan zaman kişinin asosyalliğinin en somut göstergeleridir.
Bütün bu belirtilerle birlikte asosyal bireyler depresyona da yatkınlık gösterir. İnsan, doğası gereği etkileşime ihtiyaç duyar; uzun süreli yalnızlık ve toplumdan kopukluk sosyal etkileşimi sıfırlar ve bu yüzden de kişi gerek duygusal gerek gündelik sorunlarını aktarabileceği insan paylaşımını gerçekleştiremez. Dolayısıyla ruhsal bunalıma düşmek daha da kolaylaşır. Bu kişilerde asosyallik ileri seviyelerdedir ve birey iyileşmek için mutlaka yardıma ihtiyaç duyar.
Ayrıca yalnız kalmak için yalan söyleme eğilimi, kalabalık içinde tamamen içine kapanma, başka kişilerle aynı ortamda iken kaba ve kontrolsüzce konuşma, ses yükseltme gibi birçok başka belirti de vardır.
İnsanlar neden asosyal olur?
1- Bekledikleri yerden ilgi görmeyerek…
2- Yetersiz hissettirilerek.
3- Maddi ve manevi kaygının yoğun olduğu ortamda büyüyerek
4- Aile içinde amansız hastalığı olan birileri varsa.
5- Aile içi şiddete maruz kalmak ve ailede ebeveynlerin arasındaki şiddet ortamını yaşayarak…
6- Çocukluk döneminde tacize uğrama
7- Çok değer verilen birinin ölümü
Pekiii asosyal olmamak için ne yapılmalıdır, Ebeveynlere düşen görevler nelerdir?
Asosyal davranışları veya içe kapanıklık durumlarını ortadan kaldırmak ve sosyal becerilerini desteklemek için, kişinin kendisiyle zaman geçirmesi yerine sosyalleşmesi için zemin hazırlanması gerekir. Asosyal davranışlar gösteren veya içe kapanık olan çocuklarda yaşıt ilişkileri önemlidir.
Çocuğu istemediği iletişime zorlamak değil, ancak kendi haline de bırakmamak gerekmektedir. Girilen sosyal ortamlar konusunda çocuğa zaman verilebilir. Bu ayrılacak veya verilecek zaman 20 dakikadan az olmamalı, alışma evresindeyken de 2 saatin üzerine çıkılmamalıdır. Verilen zaman hakkında çocuğa bildirim yapılması önemlidir. “şuan bu ortamda 30 dakika vakit geçireceğiz. arkadaşlarınla oyun oynayabilirsin, onlara öğrendiğin oyunlardan öğretebilirsin veya onların bildiği oyunları öğrenebilirsin. Bu sayede eve gittiğimiz zaman sen de bana/kardeşlerine öğretebilirsin. merak ediyorum neler biliyorlar acaba?” gibisinden hem çocuğun stresini azaltmak, iletişime nasıl başlayacağı konusunda tedirginlik yaşayan çocuğu yönlendirmek, ne yapacağını bilemeyen çocuk için güzel bir başlangıç olacaktır. aynı zamanda ilgilendiğinizi de belirtmiş olacağınız için bir amacı olacak ve size yeni oyun öğretebilmek için iletişime geçmiş olacaktır.
Kısacası asosyalliğin en temel tedavisi hobi edinmektir. Tutkuyla bağlanmamak şartıyla spor salonuna yazılmak, yüzmek, boks yapmak, yani bir şekilde dışarıda yaptığı bir aktiviteyle eğlenmek en temel tedavidir. Çünkü kalabalık ortamlara girmek ve kendisine arkadaş çevresi oluşturmak insanın en temel ihtiyaçlarındandır.
Ev yüzü görmemek ve aşırı dışa bağımlılık da bir asosyalliktir, evden dışarı çıkmayıp bilgisayar, oyun, tv ,dizi, sürekli yemek yapmak, sürekli temizlik yapmak da… Denge kavramı her zaman her yerde her durumda önemlidir. Kuşların kanatları gibi düşünelim, bir kanada gereğinden fazla yük bindirdiğiniz zaman o kuşun döne döne yere çakıldığını göreceksiniz.
Bu kadar anlatmak yeterli, şimdi birkaç arkadaşımı arayayım da dışarıda kahve içip sosyalleşelim,…